Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yaşlılık Hastalıkları Nelerdir?
İnsan yaşamındaki evreler arttıkça, bireylerin yaşlanması gerçekleşir. Bunun sonucunda yaşlılık, çeşitli hastalıkları yanında getirir. İlerleyen yaşta özellikle görülen bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıkların halk dilindeki tanımı yaşlılık hastalıkları olarak bilinir.
Yaşlılık hastalıkları diye bilinen bu hastalıklar genellikle 65 yaşından sonra kendini gösterir. İlerleyen yaşla birlikte, halk arasında bunama gibi hastalıklarla karşılaşılması olası bir durum olarak görülmektedir.
Demans ya da halk dilindeki ismi ile bunama, bireylerin bilişsel işlevlerinde önceden edinmiş olduğu işlev düzeyine oranla kötüleşme ile sonuçlanır. Davranışta bozukluk, sosyal aktivite ve mesleki eylemler içerisinde gözle görülür zorlanmalar yaşanır.
Demans Bir Yaşlılık Hastalığı Mıdır?
Demans, sıklıkla yaşlı bireylerde görülen bir hastalık olduğu için yaygın olarak bir yaşlılık hastalığı olduğu düşünülebilir.
Demans, olayları ve eylemleri unutma, hatırlamama gibi tepkilere yol açabilir. Demans hastalığı, aslında bir sendromdur. Beynin bilgi işlemi bozulduğu için süreç boyunca demanstan muzdarip kişilerde yeni bulgular keşfedilir.
Sıklıkla karıştırılan demans ve alzheimer, aynı şey değildir. Demans çeşitli nedenlerden dolayı olurken, alzheimer bu nedenlerden biri olarak görülebilir. Demans, kısaca bunama gibi hastalıklara sebep olan hastalıkların genel adına denir.
Yaşlılarda Görülen Psikolojik Sorunlar Nelerdir?
Bazı yaşlı bireyler hayatını destek almaksızın sürdürebilirken bazıları yatağa bağımlıdır. Yatağa bağımlı olma evresinden önce kendi kendine hareket edebilen ve günlük temel ihtiyacını kendi başına giderebilen kişiler, zaman ile belli hastalıklar sayesinde yatalak duruma gelebilirler.
Bu yeni durumu kabullenmek bireyler tarafından zor bir eylem olduğu için, özellikle yatalak hastalarda sık görülen psikolojik sorunlar ortaya çıkar. Bireyler yeni durumu kabullenme aşamasında psikolojik destek ihtiyacı duyar.
Bu ihtiyaç sırasında tedavi gören hastalar negatif tavırlar içerisinde bulunabilir, farklı davranışlar sergileyebilir. Bu etkileri en aza indirebilmek için hasta yakınları ve hasta bakıcıları önemli sorumluluklar beklemektedir.
İleri yaştaki bireylerde ortaya çıkan idrar kaçırma, psikolojik olarak kişilerin kötü hissetmesini sağlayabilir ve psikolojilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bununla birlikte ileri yaştaki kişiler çeşitli genetik hastalıklar ile baş etmektedir. Nadir görülen bazı hastalıklar, bireylerin hızlı yaşlanmasına neden olabilir.
Örnek vermek gerekirse Alzheimer, bir genetik hastalıktır. Demansa yol açan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, beyin damar tıkanıklığı, vitamin eksikliği, beyin tümörleri, depresyon, çeşitli metabolik rahatsızlıklardır. Malesef yaşlı bireylerdeki görülme sıklığı oldukça fazladır.
Demans hastalığı ilerledikçe entelektüel faaliyetlerde kayıplar yaşanır ve kişisel bakım ihtiyaçları için belli başlı yardımlara olan ihtiyaç başlar. Yaşlı bireylerde ortaya çıkan bu hastalık için çalışmalar devam etmekte ve tedavisi ilaçlar yoluyla sağlanmaktadır.
Yaşla birlikte gelen ve yaşlıların hayatında yer edinen bu tür hastalıklar, ileri dönem hastalarda yemek yeme, yürüme, konuşma gibi fonksiyonlarda da kayıp sebebi olabilir. Bu durumda, eylemlerde başkasına bağımlılık söz konusu olur. Bunun da psikolojiye etkisinin iyi olduğu söylenemez.
Yaşlı Hastalıkları ve Bakımevi Ayrıcalığı
Yaşlı hastalıklarından muzdarip bireyler, bakıma ihtiyaç duyan bireyler olarak görülebilir. Özellikle hastanın bakımından sorumlu olan kişiler, kendi hayatını sürdürme çabası ile yatalak olan hastanın bakım zorunluluklarını birlikte yürütmeye çabalar.
Bu durum sadece hasta için değil aynı zamanda bakım veren kişiler için de psikolojik olarak zor bir süreç olabilir. Hasta bakımı üstlenen kişilerde ruhsal sorunlar yaşanabilir ve hatta bu duruma bağlı olarak fiziksel bazı rahatlıklar görülür.
Bakım veren kişilerin sorumluluğu arttıkça ve hasta takibinin daha uzun zamanlar boyu yapılması gerektiğinde bakımevleri düşünülmelidir. Bu noktada hasta bireylere daha konforlu ve daha kaliteli bir bakım imkanı sağlanır.
Daha kaliteli bir yaşam kalitesi yaşlı hastalıkları için iyi bir ortam yaratır. Konforlu ve güvenilir bir yaşam alanı, yaşam süresinin uzatılması yönünde yaşlı bireyleri etkileyebilir.
Progeria sendromu gibi hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarla ilgilenen yaşlı bakım evimiz, her tür hastalığın takibi ve tedavisi için önerilir. İstatistiksel olarak 4 milyonda bir görülen bu hastalık, çeşitli bilim insanları tarafından hala inceleniyor. Hutchinson gilford progeria denilen bu hastalık, nadir rastlanan bir hastalık olsa bile uzman kadromuz bu konuda çalışmalar yapıyor.
Yaşlılık Hastalıkları Örnekleri
Geriatrik bozukluklar arasında eylem yapma eksikliği, düşme, yetersiz beslenme, anksiyete, depresyon, osteoporoz, hassasiyet, polifarmasi (birden çok ilacın kullanımı), işitme kaybı, sarkopeni (kas kütlesi kaybı), idrar eksikliği gibi hastalıklar yer alır. Genel olarak, bir grup yaşlıda, genellikle bir veya daha fazla rahatsızlığın birlikte bulunduğu söylenebilir.
Yaşı yüksek olan ve hiçbir hastalığı olmayan bir birey, düşmeler sonucu gerçekleşen komplikasyonlarla beraber hayatına bazı zorluklarla devam eder. Bu en kötü ihtimalle hastanın yatalak olmasına neden olur.
İşitme kaybı ise birçok yaşlı bireyde görülen ve hatta bunama sanılan bir hastalıktır. Fark edilmeyen işitme kayıplarının sonucunda kişinin iletişim içerisinde fazla bulunmaması nedeniyle insanlar işitme kayıplarını bunama gibi hastalıklar ile karıştırabilir.
İlerleyen yaştaki insanlarda aynı zamanda sinir sistemi değişiklikleri boy gösterebilir. Felç, beyin kanaması, Alzheimer, demans gibi birçok hastalık bundan kaynaklanmaktadır.
Sindirim sisteminde oluşan komplikasyonlar nedeni ile mide kanaması, tıkanmaya kadar ilerleyen kabızlık, gastrit, iştahsızlık vb. hastalıklar gözükebilir. Hafif olarak da kan şekerinde görülen belli oynamalar örnek verilebilir.
Ek olarak, ilerleyen yaşlarda idrar kaçırma problemi de sıklıkla karşılaşılan bir eylemdir. Toplum içerisinde geriatrik idrar kaçırma sorunu olarak görülen bu hastalık, aslında yüzde 8 veya 30 arasında bir görülme değeri alır.
Bütün bu hastalıkların ayrı ayrı önlemini alabilmek mümkün olduğu kadar tedavisini yapıp sürekli takip etmek önemlidir.
En Güvenilir Hizmet İçin Doktor Eliti Tercih Edin
DoktorElit, birbirinden tecrübeli kadrosu ile size hizmet verir. Bünyesinde barındırdığı hasta bakıcılar, hemşireler ve uzman doktorları ile memnuniyeti maksimum seviyede tutar.
Müşterilerimiz memnun oldukça, çalışanlarımız da bir o kadar mutlu olur. Böyle konforlu ve güvenilir bir yaşlı bakımevini tercih etmek hem sizin için hem de sevdiklerinizin sağlığı ve konforu için iyi bir tercih olur.
Yaşlı bireylerde engel yada hastalık gözetmeksizin, kişilerin tedavilerini yapmak ve takiplerini düzenli olarak sağlamak amacı ile kendimizi sürekli geliştirecek şekilde en iyi hizmeti vermeye devam etmekteyiz.
2018 yılında kurulan kurumumuz, gün geçtikçe kendini daha da iyi hale getirmekte ve her zaman en iyisini hedeflemektedir.
Doktor Elit, İstanbul yaşlı bakım evleri arasında en kaliteli hizmeti en uygun fiyatlara vererek yaşlı ve hasta bireyleri tesisinde misafir etmektedir. Yaşlılık Hastalıkları ve huzurevi hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek günlük aktivitelerimizi gözlemleyebilirsiniz. IG: DoktorElit FB: DoktorElit
Comentarios