top of page
  • Yazarın fotoğrafıbarış ucuzcu

Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı Nasıl Olmalı? - DoktorElit

Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı

Cerrahi operasyonların sonrasında anestezik maddeler yardımı ile hissizleştirme yapılır. Bu cerrahi operasyonlar, hassas ve riskli tıbbi tedavi yöntemlerinden biridir. İnsanların hayatını ele geçiren hastalıkların iyileştirilmesi için bu tür tıbbi tedavi yöntemleri kullanılır. Ameliyat sonrası hasta bakımında ise, hastaların özenli şekilde bakılması gerekir ve bu sayede bireyler sağlığına kavuşur. Bu yazımızda sizlere ameliyat sonrası hasta bakımı nasıl yapılmalıdır ve ameliyat sonrası bakım planı nasıl yapılmalıdır gibi konulardan bahsedeceğiz.


Ameliyat sonrası dönemde, cerrahi müdahalelerden hemen sonra başlar. Bu bakım bireyin hastanede kaldığı süre boyunca devam eder ve gerekli anlarda bazı müdahaleler gerekli olabilir. Hayati tehlike geçtikten sonra birey taburcu olur.


Hasta taburcu olduktan sonra da bakımı devam etmelidir. Doktordan hasta bireye ait bilgilerin detaylı şekilde öğrenilmesi çok önemlidir. Bunun nedeni, geçirilen operasyon sonrasında oluşacak potansiyel yan etki ve komplikasyonlar hakkında detaylı bilgiye sahip olunur.



Ameliyet sonrası hasta bakımı nasıl olmalı? ameliyet sonrası bakım, tüm hasta yakınları tarafından düşünülen ve hastanın rahat etmesi acı çekmesini hafifletecek bir çözüm bulmasını gerektirmektedir. Bu konuda DoktorElit siz hasta yakınlarının yardımcısı olmaktadır.
Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı Nasıl Olmalı? - Ameliyat Sonrası Bakım - DoktorElit


Erken bir vakitte bilgi almak çok önemlidir. Bu sayede hem yakınlarınızın önceden hazırlıklı olması sağlanacak, hem de bakım için gereken planlama kolaylıkla yapılacaktır.

Aksi takdirde oluşabilecek komplikasyonlar yanlış yönetilebilir ve bunun sonuçları kişilerin sağlığının kötüleşmesi olarak sonlanabilir.


Bakım planlaması insanların istekleri doğrultusunda olur, örnek olarak hemşirelerin bakımı, huzurevi bakımı, bakımevi rehabilitasyonu gibi alternatifler verilebilir. İhtiyaç kapsamında olan hastanın ameliyat sonrası bakımı için, geçirilen cerrahi sağlık operasyonuna ve sağlık durumuna bağlı olduğu söylenir.


Doktor, ameliyat sonrası hasta bireyler kontrol edilir ve ameliyatın nasıl geçtiği, bireyin ne kadar iyileştiği, ameliyat sonrası yapılması gerekenler gibi konular hakkında kişiler bilgilendirilir.


Ameliyat Sonrası Bakım Planlaması

İlaçlarla ya da doğal yollarla çözülemeyen bazı hastalıklar ameliyatlarla çözülür. Ameliyat süreci çok önemli olduğu gibi ameliyat sonrası süreç de bir o kadar önemli bir süreçtir. Birçok insan, komplike ameliyatlar sonrası kısa sürelerde veya devamlı şekilde ameliyatın etkilerini üzerinde hissedebilir.


Ameliyat sonrası bakıma, ameliyattan ilk çıkıştan itibaren başlaması gerektiği söylenebilir. Hastanede kalınan vakitlerce sürer ve gerekli görülen eylemlerde hastaneden çıkıştan sonra da devam eder. Hasta bireyler, kendi doktorlarından veya diğer sağlık görevlilerinden, kendi geçirecekleri operasyonun potansiyel yan etkileri ve diğer etkiler hakkında bilgi almalıdır. Geçirilen ameliyatın sonrasında yapılması şart olan bakımlar konusunda bilgi istenmesi son derece değerli gözükmektedir.


Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vaktinde bilgi sahibi olmak hem sizin ve hem de ailenizin önceden hazırlık yapmasını sağlayacaktır. Bu noktada tercih edilecek bakım türüne çeşitli seçenekler arasından karar vermeniz kolaylaştıracaktır.


Ameliyat sonrasında bakım türü, geçirilmiş olan cerrahi operasyon ile beraber sağlık durumuna bağlıdır. Doktorlar, ameliyattan sonra ameliyatın durumunu anlatır ve hastanın iyileşme hızını hasta ve hasta yakınlarına anlatır. Bu noktada yapılması gereken bilgiler direkt olarak ilgi kişiler ile paylaşılır.


Ameliyatın türüne de bağlı olarak, ameliyat sonrasında yapılan bakım genel olarak ağrının yönetilmesi, yaranın bakımı ve takibi ağırlıklıdır ve ameliyat biter bitmez hemen başlamalıdır.


Hasta bireyin hastane içerisinde barındığı vakit süresinde ve taburcu gerçekleştikten sonra da bu süreç devam eder. Post-op bakımı diye bir bakım vardır ve bu bakımın bir parçası olarak, ameliyatı yapan bireyler bakım konusunda, bakımın nasıl devam etmesi gerektiği ve olası yan etkiler konusunda hastaya bilgi verir.


Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı, Evde Bakım

Bireylerin hastaneden eve taburcu olduktan sonra, istirahat süresi boyunca ihtiyaç duyulacak olan hizmetlerin görülmesi hakkında akla gelen ilk şey hastanın yakınlarından yakın bir destek almasıdır.


Bazı zamanlar bireylerin hasta yakınları için çocuk bakımı gibi ek durumların da düşünülmesi gerekebilir. Bu noktada ev işleri gibi önemsiz görünen olaylar da ilgilenilmesi gereken olaylar arasındadır. Gün boyunca işte olan hasta yakınları, hasta ile yeterli zamanlar boyunca ilgilenmediği için yeteri kadar zaman harcayamayabilirler.


Bu noktada destek almak amacı ile evde bakım seçeneğinde bir bakıcı ihtiyacı duyulur. Bakıcılar, sağlık profesyonelleri olarak adlandırılabilir. Eğer bir sağlık personelini hasta bireye bakmak için işe almak isterseniz, ruhsatlı olmasına ciddi bir önem vermelisiniz.

Bu noktada, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı şekilde hizmet veren görevlilerini size sunar. Ruhsatlı olduğu görülen görevlileri işe alma konusunda rahat davranabilirler.


Ameliyat Sonrası Bakım Hizmeti Evde Bakım İçin Neleri Kapsar?

Evde bakım için birçok farklı branş tercihi bulunmaktadır. Bunlar doktor, hemşire, fizyoterapist ve hasta bakıcılardan oluşan bir kadro olmalıdır çünkü her bir meslek grubunun sorumluluğu birbirinden tamamen farklı durumdadır.


Evde bakımın kapsadığı şeyler ilk başta ilaç takibinin yapılmasıdır. İlaç takibinin yapılması ile birlikte bireylere zamanında kendi ilaçları teslim edilir ve bu sayede kişiler ilaç takibini aksatmaksızın problemle yüzleşmeden ihtiyacı olan tedaviyi alır.


İkinci ise, serum takıp çıkarma eylemidir. Hasta bireyler yemek yeme ve içme kabiliyetine sahip olmadıkları zamanlarda serum ile beslenmek durumunda kalırlar. Bu durumda serumlarını takma ve çıkarma işlemlerini elbette ki kendileri yapamayacakları için bu görev sağlık personeline kalır.


Diğer bir etken ise pansuman ve yara bakımı yapılmasıdır. Açık yaralar, enfeksiyon kapmaya çok müsait yaralardır ve ameliyat sonrası bu tip yaraların oluşması olasıdır. Bu noktada sağlık personeline düşen ise, her gün yarayı steril hale getirmesi ve yaranın enfeksiyon kapmasını engellemektir. Pansuman ve yara bakımı sayesinde açık yaralar yada enfeksiyon kapmaya müsait olan yaralar enfeksiyon kapmazlar.


Hareket ve egzersiz rutini bir diğer eylemdir. Özellikle hareket edemeyen hastalarda belli başlı hareketlerin ve egzersizlerin yapılması şart koşulmuştur. Sürekli yatan hastalar, bunu yapmaktan aciz olacaklarından, yardımcı bir bireyin desteği onlar için çok önemlidir.

Evde bakım gören bir hastanın aynı zamanda hastane randevularına eşlik etme görevi yine sağlık personellerine düşmektedir. Hastane randevularında doktorların dediklerini takip etme, sağlık sorunu yaşayan bireylere yardım etme gibi görevler bulunur.


Evde bakım için herhangi bir personel ya da sağlık şirketi ile anlaşmayı düşünürseniz, Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Uygunluk Belgesine sahip olmasını kesinlikle ön koşul olarak tutmalısınız.


Çeşitli Hastalıklar İçin Ameliyat Sonrası Bakım

Kalp ameliyatı ve karmaşık bypass ameliyatları gibi ameliyatların bakımı biraz daha farklı olabilmektedir. Bunlara, açık kalp cerrahisi, kalp kapak replasmanı gibi kalp ameliyat türleri dahil olabilir.


Belirtmiş olduğumuz bu ameliyatlar, hastanın vücudunu çok yönlü olarak etkileyen bir ameliyat çeşididir. Hastalar bu tür ameliyatların sonrasında iştah kaybı, uyku uyuyamama, kabızlık, şişkinlik ve hatta depresyon gibi yan etkiler ile yüzleşebilirler.


Kalp ameliyatı olmuş bireylerin tamamıyla iyileşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekir. Bu tür ameliyatların sonrasında kişilerin bakımı için yardıma ihtiyaçları bulunur.


Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı, Yaralar

Ameliyat sonrası bakımda, yara bakımları çok önemlidir ve Doktor Elit bu alanda sizin için maksimum desteği vermektedir.

Herhangi bir ameliyatın sonrasında kişinin vücudunda bulunan kesi, temiz olmalıdır. Bundan emin olmak çok önemlidir. Özellikle yoğun bakım gereken hastalar için bunun takip edilir olması önemlidir.


Hastanın ameliyat sonrası takibi çok önemli olduğu için sağlık personelleri, özellikle yaraları kontrol etmelidir. Hastanın genel durumu önemli olduğu kadar belirli yaraların kontrol edilmesi de önemlidir.


Yaralarda dikkat edilmesi gereken en önemli olaylardan bir tanesi, normalde olması gerekenden daha fazla drenajın orta çıkmasıdır. Aynı zamanda sızdırma olarak da bilinen bu olay, dikkat edilmesi gereken bir olaydır.


Ek olarak, sağlık personeli eğer kesinin çevresinde beklenmeyen bir kızarıklık ya da sıcaklık tespit ederse gerekli müdahaleleri yapmalı ve gerekli olursa doktor ile iletişime geçmelidir.


Ameliyat Sonrası Bakımda Ağrı Kesici Kullanımı

Ameliyat sonrası kişilerin ağrılarının artması nedeni ile, doktorlar genellikle ağrı kesici ilaç verirler. Özellikle belirli kesi etrafında kaşıntı oluşur. Kesik boyunca uyuşukluğun hissedilmesi gibi bazı rahatsızlıklar bulunur. Bu rahatsızlıklar, ameliyat öncesi hissedilen kadar olmamalıdır.


Belirli hastalıklara göre belirli rahatsızlıklar normaldir. Örneğin bir bypass hastası, bacaklarında ve göğüs çevresinde ağrıyı daha fazla hisseder. Kişilerin ağrıyı hissetmesi ve sertlik hissetmesi zaman geçtikçe azalmaktadır.


Ameliyat Sonrası Bakımda Fiziki Aktiviteler

Ameliyat sonrasında özellikle ilk haftalar içerisinde bireylerin fiziksel aktivitelerine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle ağır kilolar kaldırılmaması birçok doktor ve sağlık personeli tarafından önerilmektedir.


Ağırlıktan kasıt genellikle 4 ya da 5 kilodan fazla ağırlıklardır. Ağırlığı fazla olan nesneleri itmek, çekmek ya da kaldırmak yeni ameliyat olmuş bir birey için çok sağlıksızdır.

Ameliyat sonrasında genellikle insanlar çok fazla hareket edemezler. Fazla hareketsiz kalan bireylerin kendi sağlıkları için yürüyüş yapmasının sağlanması ve buna sağlık personellerince dikkat edilmesi gerekir.


Doktorlar tarafından aksi söylenmediği sürece, yeni ameliyat olan bireylerin fiziksel aktivitelerini devam ettirmeleri gerekir. Bu noktada, kişilerin merdiven çıkması, doktorlar tarafından aksi söylenmediği sürece iyi bir fiziksel aktivitedir.


Ameliyata giren kişilerin vücudu dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden özellikle ameliyattan sonra insanların stresli işler ile uğraşmaması gerekir. Kişilerin psikolojik durumu özellikle ameliyat sonrasında daha iyi olmalıdır.


Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı, Psikoloji Konusu

Kalp ameliyatı gibi büyük bir ameliyat geçiren hasta, ameliyat sonrasında duygusal anlamda toparlanmada biraz zorluk çekebilirler. Hasta bireylerin psikolojilerinin düzgün olması hastalıklarının hızlı şekilde iyileşebilmesi için çok önemlidir.


Cerrahi müdahaleler bedenin sıvı elektrolit dengesinde büyük bir etki oluşturmaktadır. Bu nedenle, cerrahi girişimlerin yapıldığı hastalarda dengesini bozabilecek etkenler bilinmeli ve önemli tedbirler alınmalıdır.


Ameliyat sonrası dönemde kişilerin mutlu tutulması ve olumlu olmak için birçok psikolojik desteğe ihtiyaç duyulur. Ameliyat sonrasında kişilerin mutlu olabilmesi için çevresinde mutlu insanların olması önemlidir.


Hastaların çevresindeki sağlık personellerinin psikolojik sağlığı etkisinde hasta bireylerin psikolojisi düzelmektedir. Kişilerin etrafında mutlu kişilerin olabilmesi demek, personelin işini sevmesi ve hastalara karşı çok iyi davranması demektir.


Bu tür dönemlerde hasta bireylerin mutlu olması ve olumlu insanlarla beraber olması kendileri için iyi bir eylemdir. Kardiyak rehabilitasyon bu noktada çok büyük bir öneme sahiptir. Mutluluk düzeyinin arttırılması, psikolojik anlamda düzelme sağlar ve bu sayede ameliyattan sonra hızlıca iyileşmeyi sağlar.


Ameliyat sonrasında, hasta bireylerin egzersiz programlarının planlanması çok önemlidir. Fizyoterapistler, bu planlamayı en iyi şekilde yönetirler.

Diğer önemli meslek grubu ise diyetisyenlerdir. Diyetisyenler, beslenme planı belirler ve bu sayede kişilerin sağlıklı beslenmesi sağlanır.


Psikologların kalp sağlığını koruma adına, stresin azalması için yaşam tarzına yönelik eğitimler vermesi, kişilerin iyileşmesine katkı sağlar. Son olarak uzman hemşireler ve hasta bakıcılar, evde bakım için ya da huzurevleri içerisinde kişilere en iyi şekilde hizmet verecek meslek gruplarıdır.


Doktor Elit, Ameliyat sonrası hasta bakımı konusunda sizlere yardımcı olmak olmaktadır. Ameliyat sonrası bakım hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın. IG: @doktorelit FB: @doktorelit

3.306 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page